sreda, 10. junij 2009

HČI LUNE

Podatki o knjigi
Urednik: Vasja Cerar
Ilustracija: Ana Košir
Oblikovala: Darja Spanring Marčina
Lektorirala: Darinka Koderman
Založba Mladinska knjiga
Ljubljana 1995

Osebe:-Lučka(zaljubljena in zmedena najstnica)
-Krištof(Lučkina simpatija na začetku romana)
-Erika(Lučkina prijateljica)
-Diana(Krištofovo dekle)
-Bine(Lučkina ljubezen na koncu romana)



Kratka obnova zgodbe


15-letno dekle Lučka živi v Ljubljani pri svojih posvojilcih. Ker ji je prava mati neznanka si domišlja, da je njena mati luna. Njej vse zaupa in si domišljuje, da ima posebno moč. Lučka piše knjigo Lucijana Asterija v vrtincu ljubezni. Je na počitnicah na dolenjskem. Tja pride tudi njena dolgoletna simpatija Krištof.
Zvečer so se odpravili na ples. Nato pa se je na presenečenje vseh prikazala Diana in uničila Lučkino priložnost, da bi na samem govorila s svojo simpatijo. Tudi v naslednjih dneh so ji težko ubežali, saj je Diana vedno našla kam je odšla njihova družba. Krištof je vzljubil Lučko in jo rahlo osvajal. Rekel ji je, da o prekinil razmerje z Diano in da bi rad bil z njo. Lučka in Krištof sta se zmenila da se bosta dobila tistega večera ob 9h. Lučka ga je peljala do izvira zaljubljencev. Zanj je veljala legenda, da če tvoja simpatija pije iz njega vodo ob polni luni, se bo zaljubila vate in skupaj bosta ostala do konca življenja.
Lučka je Krištofa komaj prepričala, da je spil požirek. Nato sta se poljubila. Poljub se ji je zdel ogaben in pripravljala se je nevihta. Ker je bila že tema sta se odločila, da bosta raje odšla nazaj. Vendar v tem trenutku je odpovedala baterija. Ko sta poskušala v temi najti izhod iz gozda, jo je Krištof zmerjal in njena zaljubljenost se je zmanjševala iz minute v minuto.
Lučka je dobila pljučnico, Krištof pa je odšel z Diano na morje. Na vaški veselici se je ponovno zaljubila in to v Bineta(do zdaj sta se vedno samo kregala). Odbijala ga je, a ta je vztrajal. Tokrat je bil poljub pri izviru ljubezni lepši.

7 komentarjev:

  1. zopet ena zelo dobra mladinska knjiga, ki ima zelo zanimivo vsebino. a vendar je nekaj od te vssebine tud res. je dokazano :D

    OdgovoriIzbriši
  2. To smo mel pa 1x za domače branje :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Ta roman je odlično delo za slovensko mladino. V njem so opisane tudi krute ironije vsakdanjega življenja katerega koli najstnika. Knjiga mi je pustila kar nekaj razlogov, da se zamislim o svojem življenju in odnosu do ljudi, s katerimi se družim. Pohvala avtorici! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To knjigo imamo ravnokar za domače branje. Če usi pravite da je zanimiva vam verjamem ampak jaz ne morem nič reči ker je nisem še bral.

      Izbriši
  4. Ja saj je zanimiva samo ko jo moraš v dveh dneh prebrati vse pomen zgubiš.

    OdgovoriIzbriši